MaxMaraAdidas Flerfarvet sneakers WEEKEND sneakers Flot farvet yN80vnmwO

Søk på Interoptik

 • Interoptik /
 • Øyehelse - vi tar vare på dine øyne / Boost Sko Army Nmd 1045 Adidas 772 Green R2 Herre Om0yvnwN8
 • Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD) - forkalkning
Boost Sko Army Nmd 1045 Adidas 772 Green R2 Herre Om0yvnwN8
Aldersrelatert Macula Degenerasjon, som på folkemunne blir kalt forkalkning, er den største årsaken til varig synstap i Norge. Årsaken er at næringsstoffer ikke transporteres godt nok til netthinnen.

Høyt eller lavt blodtrykk, grå stær og røyking antas å øke risikoen for denne tilstanden. Sykdommen påvirker bare skarpsynet, så man blir ikke helt blind. Mange opplever imidlertid konsekvensene i dagliglivet er store. Våre optikere kan se om du har forkalkninger på øyebunnen og gi råd om forebygging, eller de kan henvise til øyelege.

Denne sykdommen gir sjelden utslag på synet i tidlig stadium, men noen pasienter bør henvises til øyelege raskt, da det i en del tilfeller kan behandles og forhindre synstap. Jevnlige synsundersøkelser er derfor viktig, slik at vi kan følge med på utviklingen av øyehelsen din.

To typer AMD

 1. Tørr AMDKvinner Vanntett Timberlands Herre 6 Mørkbrun Skinn Tommers Støvler 8wPn0XNOkZ
  Dette er den vanligste formen. Synes svekkes gradvis. Symptomene er dårligere skarpsyn og fargesyn, samt økende vanskelighet med å gjenkjenne ansiktstrekk.

 2. Våt AMD
  Denne formen kan føre til at det sentrale lesesynet blir påvirket i løpet av relativt kort tid, ofte i løpet av noen få uker eller måneder. Symptomer er at linjer oppleves som forvrengte.   

Behandling

Noen pasienter kan ha nytte av behandling. Medisin injiseres direkte i øyet med en sprøyte. Sykdommen kan da stoppes, men en god reversering av skadene som har oppstått er vanskelig. Noen pasienter vil likevel kunne oppleve en bedring, selv om det opprinnelige synet sjelden kan gjenopprettes.

Tidlig behandling er viktig for å få et godt resultat.

Du kan selv gjøre en enkel test hjemme som kan gi deg en indikasjon på om du må oppsøke lege eller optiker angående begynnende AMD. Last den ned her.

 

udvalg Chilli skoStort sko af fra ChilliBestil i dag vm8Nn0w
Har du spørsmål om AMD? Ta kontakt med din Interoptiker:
  Bestill utvidet synsundersøkelse med optomap

  De vanligste øyesykdommene

  Grønn stær/ Glaukom Grønn stær (Glaucom) er en fellesbetegnelse på en gruppe øyesykdommer som stort sett utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Den vanligste årsaker er at trykket inne i øyet blir for høyt.
  Grå stær/ Katarakt Grå stær er en normal aldersforandring som påvirker linsen inne i øyet
  Diabetes retinopati Har du diabetes har du en større risiko for å utvikle en netthinnesykdom kalt diabetes retinopati. Derfor er det veldig viktig at du går regelmessig til synsundersøkelser for å følge med på utviklingen av øyehelsen din. Et høyt blodsukker over tid er hovedårsaken til skader på netthinnen.
  Kikkertsyn - Retinitis pigmentosa Kikkertsyn er en arvelig tilstand. Bakgrunnen for navnet er effekten den får på synet, nemlig følelsen av å se gjennom et lite kikkertsikte. Det latinske navnet på tilstanden er Retinitis Pigmentosa, og er i realiteten en gruppe med netthinnesykdommer. Symptomer er at synsfeltet over tid innsnevres, og kan ofte resultere i blindhet.
  Nike Design NikeJoggesko KwaziSko Profesjonell NikeNike 7g6Yybf